top of page
Search

Ką sodinti kapuose rudenį? Gėlės, į kurias verta atkreipti dėmesį

Ne už kalnų ruduo, todėl tikrai jau ne vienas pagalvojo, kaip reikės apsodinti kapus, kad jie kuo ilgiau išliktų pasipuošę gėlėmis. Jau dabar, kai kur parduotuvėse galima išvysti pirmąsias rudens žydinčias gėles. Išskyriau pagrindines, kurios populiariausios ir labiausiai tinkamos iki pat vėlyvo rudens.


Viržiai - subtilu ir gražu


Viržiai dabar populiarūs ne tik kapuose, bet ir namų kiemuose. Jie be galo subtilūs, gražūs augalai. Elegantiškas, spalvingas ir daug priežiūros nereikalaujantis augalas, kuris tikrai papuoš kapelius. Žinoma, dažniausiai žmonės viržius pasodina rudenį ir pavasarį juos tiesiog išrauna. Tačiau iš tiesų viržiai daugiamečiai augalai. Žinoma, pagrindinė sąlyga - rūgšti žemė. Tokia žemė dažniausiai ten, kur auga spygliuočiai. Todėl jei kapeliai, kuriuos prižiūrite auga pušyne ar eglyne, galite viržius drąsiai sodinti, kaip daugiametį augalą.



Sodinant viržius būtinai naudokite ir parūgštintas durpes. Taip pat galite kaip mulčą naudoti pušų, eglių spyglius. Tai padės puoselėti viržius ir išlaikyti juos ne vienerius metus.


Astrai - daugiamatė žydinti gėlė


Astrai kapus papuošia ryškiais, gražiais žiedais. Jie be galo puošnūs ir išskirtiniai. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, žmonės dažnai maišo ratilius su astrais. Ratiliai yra vienmečiai. O štai astrai daugiametė gėlė.



Svarbu žinoti, kad astrai nėra labai lepūs ir puikiai auga bet kur, išskyrus smėlėtą vietą. Jiems puikiai tiks drėgnos vietos. Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį, kad astrai yra kelių veislių. Vieni jų aukšti, kiti žemučiai ir tinkantys net žemų gyvatvorių formavimui. Todėl kuo daugiau pasidomėsite perkamų astrų veisle, tuo lengviau bus suplanuoti, kaip ir kurioje kapų vietoje juos sodinti.


Šilokai - grožis ištisus metus


Šilokai be galu gražus daugiametis augalas. Jis visiškai nereikalauja išskirtinės priežiūros, yra atsparus žiemos šalčiams. Be to, jis nemeta lapų. Šilokų, kaip ir astrų yra daug veislių. Todėl svarbu išsirinkti tinkamą. Vieni šilokai žydi vasarą, o tik kai kurie ir rudenį.



Viena populiariausių rudens veislių MATRONA. Tačiau šilokai puikiai atrodo net ir nežydėdami. Jų lapai be galo vešlūs ir dažnai yra net ne žalios spalvos, o įvairiaspalviai, rausvi. Todėl šis augalas puikiai atrodys bet kuriuo metų laiku.


Chrizantemos – populiari nuo neatmenamų laikų


Turbūt prakalbus apie kapų gėlės chrizantema bus viena pirmųjų apie kurią pagalvosite. Savo gražiais žiedais džiugina akį kone visą rudenį. Kapelius apsodinti ir papuošti labiausiai tinkamos žemaūgės chrizantemos, tačiau jos vienmetės.



Jei sodinsite gėlės vėlyvą rudenį, rinkitės ir atitinkamą chrizantemų veislę. Vienos žydi anksti rudenį, o kitos gali žydėti ir gruodį. Jei turite savo daržą, chrizantemas galite užsiauginti namuose, suformuoti ir rudenį persodinti ant kapelių. Suformuotos jos atrodo, kaip nuostabiai žydintys krūmeliai. Chrizantemų yra tiek vienmečių, tiek daugiamečių. Vienmetės žolinės, o daugiametės medėjančios, augančios didesniais krūmeliais.


Alūnės - spalvingi lapai džiuginantys akis


Kapelius papuošti galima ne tik žiedais apsipylusiomis gėlėmis, bet ir lapiniais augalais. Vieni tokių - alūnės. Jų lapeliai būna pačių įvairiausių spalvų ir puikiai papuošia kapus.



Beje, alūnės taip pat žydi, tačiau vasaros pradžioje. Todėl rudenį jos džiugina tik savo spalvingais lapais. Alūnės auga iki 20 – 30 cm aukščio. Joms patinka saulėta vieta pusiau su pavėsiu. Patinka vidutiniškai derlinga ir drėgna dirva.

Na, o jei nusprendėte, kad prižiūrėti augalus ir gėles tiesiog per sudėtinga ar tam nėra laiko, puoškite kapelius dirbtinėmis gėlėmis. Žinoma, svarbu rinktis tokias, kurios atrodo natūraliau ar net yra džiovintos. Pas mus taip pat visuomet galite užsukti ir išsirinkti Jums labiausiai patinkančias dirbtinių gėlių puokštes ir kompozicijas. Na, o jei turite išskirtinių prašymų, paskambinkite ir mielai aptarsime.

1,333 views
bottom of page