top of page
Search

Kaip elgtis per laidotuves?

Turbūt nėra žmogaus, kuriam neteko dalyvauti laidotuvėse. Anksčiau ar vėliau, tenka susidurti su liūdna žinia, kad mirė artimas giminaitis, draugas ar pažįstamas. Žinoma, pirmiausia apima liūdesys, o po to iškyla daugybė klausimų. Kartais tikrai tenka pasukti galvą, kas einant į laidotuves ar šermenis yra priimtina, o kas visiškai netinka. Laidotuvių etiketas taip pat egzistuoja. Žinoma, nėra nustatytų taisyklių ir tokiu momentu tikrai niekas nebadys pirštais, jei padarysite kažką kitaip nei kiti. Tačiau visuomet geriau būti pasiruošusiam ir žinoti, kaip elgtis vienu ar kitu atveju. Todėl norime išsamiau supažindinti su laidotuvių etiketu ir papasakoti, kas priimtina, ko reikėtų vengti ir kaip tinkamai elgtis.





Kaip pareikšti užuojautą atvykus


Pirma mintis, ką reikės pasakyti ir kaip tinkamai išreikšti savo užuojautą žmogui, kuris ką tik neteko jam artimo žmogaus. Tikrai nereikia ruošti jokių kalbų, jos tokiu metu tikrai nėra reikalingos. Pats geriausias pasirinkimas - klasikinės frazės, kurias išgirsite per bet kokias laidotuves: „užuojauta“„stiprybės“, „liūdime kartu“ ir panašios frazės. Tik jokiais būdais nereikėtų žmogui sakyti tokių frazių, kaip „praėjus kuriam laikus bus geriau“, „dabar bus geriau (mirusiam)“, „laikas padės“ ir kitos. Tokių frazių nereikia sakyti žmogui, kuris dar tik išgyveną netektį. Geriau pasiūlykite pagalbą, jei jos prireiktų, informuokite, kad gali į Jus bet kada kreiptis jei prireiks tiesiog pasikalbėti. Paprasta, klasikinė užuojauta geriausia tokiu metu. Įsivaizduokite, jei kiekvienas atvykęs pareikšti užuojautos pradėtų sakyti ilgas kalbas, aiškinti, kaip bus geriau, kaip viskas susitvarkys. Žinoma, tam, kas jau yra susidūręs su netektimi gal ir atrodo naudinga šitaip nuraminti, tačiau geriausia nuo to susilaikyti, pagerbti mirusįjį tyliai ir ramiai.


Taip pat dažnai kyla klausimas, ar atėjus į salę reikia persižegnoti. Jei esate tikintis žmogus ir Jums tai priimtina, persižegnoti reikėtų įėjus į salę ir priėjus prie karsto. Na, o jei Jums tai nepriimtina, tiesiog trumpam stabtelėkite prie karsto ir taip trumpai pagerbkite mirusįjį.


Kokia apranga tinkama einant į laidotuves?


Dažnai susiduriama su dilema, ką rengtis, kas tinkama ir kas nepriimtina einant į laidotuves. Dažniausiai manoma, kad einant pagerbti mirusiojo ar palydėti jį į paskutinę kelionę būtina apsirengti visiškai juodai. Į laidotuves nederėtų eiti apsirengus ryškiais drabužiais ar labai šviesiais. Į laidotuves priimtina rinktis juodos, tamsiai violetinės, tamsiai mėlynos spalvos drabužius, išskirtiniais atvejais galima rinktis ir baltos spalvos drabužius. Idealiausiai tinka klasikinio tipo drabužiai. Tiek vyrams, tiek moterims. Avalynė taip pat tinkamesnė klasikinė, sportinės avalynės avėti nederėtų. Kalbant apie išvaizdos ir aprangos etiketą reikėtų nepersistengti su kvepalais, pernelyg ryškiu makiažu ar iššaukiančiais aksesuarais. Kuo kukliau apsirengsite ir neišsiskirsite, tuo geriau. Šiuo metu svarbiausia ne Jūsų išvaizda, o pagarba mirusiam žmogui ir artimiesiems.


Ką neštis į laidotuves?



Dar vienas klausimas, kokias gėles nešti einant į laidotuves, ar paremti pinigais. Senesniais laikais žmonės buvo įpratę nešti tik vainikus. Tačiau šiais laikais žmonės ne tik vengia perkrauti kapus gėlėmis, bet ir laidotuvėse siekiama minimalumo. Keliais vainikais pašarvotą mirusį papuošia artimieji. Eidami į laidotuves neškite kelis žiedus baltų rožių, gvazdikų, lelijų, kalijų. Tai bus pats geriausias sprendimas. Ypatingai jei mirusysis bus kremuojamas. Ar paremti pinigais? Jei tik turite galimybę, piniginė parama mirusiojo artimiesiems visada pravers. Laidotuvės kainuoja, o valstybės kompensacijos tikrai nepakanka. Todėl ypatingai, jei žinote, kad artimiesiems tikrai tokia pagalba reikalinga, galite įteikti piniginę paramą voke.


Kaip elgtis ir kiek laiko būti šarvojimo salėje?



Šarvojimo salėje reikėtų pirmiausia apžvelgti esančias vietas. Nesėskite pačiame priekyje. Tos vietos yra skirtos artimiausiems mirusiojo žmonėms. Taip pat dažnai kyla klausimas, ar dera vestis vaikus į šarvojimo salę? Šiuo atveju draudimo vestis vaikus tikrai nėra. Tačiau jei turite, kur palikti vaiką ar vaikus, taip ir padarykite. Vaikai retai ramiai išsėdi, be to, jei anksčiau jiems neteko susidurti su laidotuvėmis, vaikas gali išsigąsti, nesuprasti. Jei vis tik ketinate vestis, būtinai turėtumėte vaikui paaiškinti, kas yra laidotuvės, kodėl žmonės miršta ir, kodėl nereikia bijoti mirusio.


Žinoma, kyla natūralus klausimas, kiek laiko derėtų pabūti ir pagerbti mirusįjį. Niekas laiko nėra nustatęs, tačiau po penkių minučių tikrai nebus gražu išeiti. Jei pasėdėsite pusvalandį ir išeisite, tikrai nebus blogai. Svarbiausia, kad parodėte pagarbą. Žinoma, prieš išeinant būtina atsisveikinti su mirusiojo artimaisiais.


Ar eiti į poilsio kambarį?


Jei mirusiojo artimieji pasiūlė eiti pabūti į poilsio kambarį, palaikykite jiems kompaniją. Žmonės taip truputį prasiblaško, pasikalba, jiems tuo metu palengvėja. Todėl tikrai bus gražu iš Jūsų pusės neatsisakyti kvietimo ir praleisti šiek tiek laiko su mirusio artimaisiais, ypatingai jei esate pakankamai artimas draugas, giminaitis.


Ką daryti, jei atvykti negaliu?



Kartais nutinka taip, kad nėra galimybės atvykti pareikšti užuojautos. Tokiu atveju tikrai nebus blogai, jei paskambinsite ir pareikšite užuojautą bei atsiprašysite, kad negalite atvykti palaikyti. Žinoma, skambinti geriau būtų po laidotuvių, kad nevarginti žmogaus laidotuvių metu. Užuojautą pareikšti derėtų per puse mėnesio. Jei turite galimybę, galite atvykti vėliau aplankyti mirusiojo artimųjų ir gyvai pareikšti užuojautą, pasiūlyti pagalbą ar pokalbį prie kavos puodelio. Parodysite dėmesį, kuris tokiu metu kartais tikrai reikalingas. Žmogui lengviau susitaikyti su netektimi, kai žino, kad rūpi ir kitiems, kad turi palaikymą ir visada gali kreiptis pagalbos.



3,080 views
bottom of page