top of page
Search

Ką reikėtų žinoti apie kremavimą?


Žmonės netekę artimojo vis dažniau renkasi ne įprastą laidojimo būdą, o kremavimą. Lietuvoje tai jau tikrai nebe naujiena. Beje, nors krematoriumą turime ne taip seniai, pats kremavimas Lietuvoje buvo įteisintas 1932 metais.  Po įteisinimo nemažai metų veikė krematoriumas Kauno medicinos universitete. Tačiau jį uždarius, naujas, modernus krematoriumas, kuris atitinka visus reikalavimus atidarytas tik 2011 metais. 

Kremavimą žmonės renkasi dėl kelių priežasčių: mirusiojo noras būti taip palaidotam, mažiau skausmo artimiesiems suteikiantis būdas, estetika. Kremavimas atrodo priimtinas didžiajai daugumai žmonių. Artimieji išreiškę tokią valią net gi gali stebėti procesą bei palydėti savo artimąjį į paskutinę kelionę. 


Mes, kaip modernūs laidojimo namai, taip pat atsižvelgiame į žmonių norus. Todėl pasirinkus šį laidojimo būdą pasirūpinsime viskuo, kas susiję su kremavimu. Jums nereikės papildomai rūpintis dėl velionio nugabenimo ir parvežimo, dokumentų tvarkymo. Viską padarome už Jus. O Jūs turite galimybę ramiai atsisveikinti neapsikraudami papildomais rūpesčiais. Puikiai suprantame, kad tokiu sunkiu momentu norisi tiesiog ramiai rūpintis atsisveikinimu ir priimti gimines, draugus, artimuosius. 

Žinoma, artimieji gali rinktis, kas pasirūpins kremavimu, kas nugabens palaikus ir panašiai. Tačiau rekomenduojame pasirinkti vieną paslaugų tiekėją, kuris pasirūpins viskuo nuo iki. 




Kas po krematoriumo? Kapinės ar kolumbariumas? 


Žmonės, kurie kremuoja artimuosius dažnai klausia, kaip tinkamai pasirūpinti pelenais, ar galima juos laikyti namuose urnoje. Atsakymas vienareikšmiškas - ne. Pelenai privalo būti laidojami urnoje. Ją galima laidoti kapavietėje arba statyti kolumbariume. Lietuvoje įstatymai griežtai draudžia pelenų išbarstymą ar laikymą namuose. 


Kol kas populiaresnis būdas - urnos laidojimas kape. Taip yra todėl, kad Lietuvoje kol kas turime dar labai mažai kolumbariumų. Be to, už urnos laikymą kolumbariume reikia mokėti. Kiekvienų kapinių kainos skirtingos. Vienose galite susimokėti vienkartinį, puse tūkstančio eurų siekianti užmokestį, už kurį urna kolumbariume liks visam laikui. Tuo tarpu kitose kapinėse gali tekti sumokėti gerokai daugiau, o urna bus laikoma tik tam tikrą laiką (pvz. 25 – 30 metų). Todėl žmonės vis tik labiau linkę urną užkasti. Dėl šios priežasties visuomet rekomenduojame iš anksto pasidomėti, kokios sąlygos yra kapinėse, kuriose planuojate laidoti savo artimąjį. Daugeliu klausimų galime padėti ir mes. Visuomet stengiamės, kad Jums papildomai nebereikėtų ieškoti informacijos skirtingose vietose. 


Kalbant apie pelenus, jų išbarstyti bet kur negalima, tačiau kapinėse dažniausiai yra viena vieta, kurioje yra galimybė išbarstyti velionio pelenus. 


Netikėti būdai laikyti velionio pelenus ir ekologijos problema 


Lietuvoje žmonės vis labiau žvelgia į pasaulio tendencijas. Štai užsienyje žmonės labai originalūs ir pelenus ne tik išbarsto ar stato urną kolumbariume. Pelenai yra laikomi žvakidėse, papuošaluose, kai kas iš pelenų net gi pasigamina deimantus. Vis labiau populiarėja ir ekologiškos urnos, kurios savaime suyra. Žmonės galvoja ir apie ekologiją. Lietuvoje taip pat populiarėja ekologiški sprendimai renkantis urnas. Kai visas pasaulis kalba apie žalą gamtai, negalima nepaminėti ir įprasto laidojimo. JAV buvo atlikti nepriklausomi skaičiavimai, kurių skaičiai bauginančiai dideli. Į žemę kasmet patenka labai daug medienos, cheminių medžiagų (medžiagos, kurios naudojamos kūnų balzamavimui), geležies. Visa tai teršia žemę, vandenis. Būtent todėl kremavimas ir ekologiškos urnos vis populiaresnės. 


Kaip vyksta kremavimas? 


Kremavimas arba palaikų deginimas yra žinomas jau tūkstančius metų. Senovėje žmonės tikėjo, kad sudeginus kūną siela tampa laisva ir nemirtinga. 

Pats kremavimas yra visiškas palaikų sudeginimas. Lieka tik pelenai. Lietuvos krematoriume palaikai deginami specialiame mediniame karste. Karstas su kūnu yra sudeginamas kremavimo krosnyje. 


Kodėl kremavimas? 


Kremavimą žmonės renkasi dėl skirtingų priežasčių. Visų pirmiausia – tai paprasčiau nei įprastos laidotuvės. Visu procesu pasirūpina laidojimo namai. Be to, išlaidos daug mažesnės. Kai kurie žmonės neberengia iškilmingų atsisveikinimo ceremonijų. Kūnas tiesiog sudeginamas ir palaidojamas su urna arba urna pastatoma kolumbariume. 

Kita pasirinkimo priežastis - ekologija. Tai jau minėjome. Tačiau toks laidojimo būdas ne tik ekologiškas, bet dažnai ir ekonomiškas. Šiais laikais artimieji išsibarstę po visą pasaulį, todėl kapines aplankyti gali labai retai. Palaidojus įprastai, kapas dažnai reikalauja priežiūros. Tuo tarpu urna kolumbariume nereikalaus jokios papildomos priežiūros. Nereikia statyti paminklų, sodinti gėlių, pasirūpinti juodžemiu ir t.t. 

Jei artimieji nori būti krematoriume, kuomet deginamas kūnas, tokia procedūra kur kas mažiau skausmingesnė nei budėjimas prie kūno šarvojimo salėje. Artimieji krematoriume ramiai laukia jaukioje aplinkoje, kalbasi, prisimena velionį. 


Ką manome mes? 


Mes, kaip laidojimo paslaugų teikėjai stengiamės neįtakoti artimųjų pasirinkimo. Kiekvienas žmogus turi pasirinkti tai, kas jam priimtiniausia. Be to, dažnai artimieji atsižvelgia ir į velionio norus. Kai kurie žmonės net testamente nurodo, kaip nori būti palaidoti. 


Na, o mūsų vienintelis tikslas pasirūpinti, kad Jums neliktų jokių rūpesčių, galėtumėte ramiai gedėti ir pagarbiai palydėti savo artimąjį į amžiną poilsį. 

 



194 views
bottom of page