top of page
Search

Palaikymas ir parama liūdinčiai šeimai ar draugams: kaip ir kada galite padėti?

Liūdesys ir netektis yra sunkūs gyvenimo išbandymai, su kuriais susiduria dauguma žmonių. Po artimojo mirties, šeima ir draugai neretai jaučiasi tarsi netekę savo dalies ir sužeista širdimi. Parama ir palaikymas šiuo sunkiu laikotarpiu gali labai padėti šeimai ir draugams išgyventi ir lengviau atsigauti. Panagrinėsime, kaip galime būti palaikymo šaltiniu tiems, kuriems labiausiai to reikia.




Supratimas ir nuoširdumas:


Supratimas ir nuoširdumas labai svarbus aspektas. Pirmiausia išreikškite nuoširdžią užuojautą ir pasakykite, kad esate pasirengę padėti. Tai suteiks artimiesiems supratimo ir pasitikėjimo jausmą. Būkite atidūs ir supratingi, nes liūdesys gali pasireikšti skirtingais būdais ir skirtinguose etapuose. Suteikite mirusiojo artimiesiems erdvės išreikšti savo jausmus ir būkite kantrūs.


Būkite palaikymo šaltinis:


Svarbu būti pasiekiamais ir pasiruošusiais bendrauti, kai netekusieji artimojo yra pasirengę pasikalbėti. Leiskite jiems išreikšti savo skausmą ir pasiūlykite išklausyti, kai jie norės kalbėtis apie mirusįjį. Parodysite supratimą ir žmogus žinos, kad galės su jumis pasikalbėti tuomet, kai jam to reikės ir norėsis.


Suteikite praktinę pagalbą:


Praktinė pagalba gali būti nepaprastai vertinga mirusiojo šeimai ir draugams. Pasiūlykite tokią praktinę pagalbą, kaip apsipirkti už juos parduotuvėje, pagaminti pietus ar pagelbėti su kasdienėmis užduotimis. Tokia, atrodo paprasta, pagalba leisk bent kažkiek atsipalaiduoti ir pamiršti kasdienius rūpesčius. Leis po truputį įsivažiuoti į kasdienybę.


Būkite empatiški ir kantrūs:


Liūdesys gali trukti ilgą laiką, todėl svarbu būti kantriais ir empatiškais. Supraskite, kad žmonėms reikia laiko atsigauti nuo netekties ir leiskite jiems susigyventi su naujais jausmais ir liūdesiu. Būkite kantrūs ir užjaučiantys, net jei mirusiojo artimieji nerodo didelio susidomėjimo bendravimu ar pokalbiais su jumis. Suteikite jiems erdvės ir privatumo, jei jie to nori.




Padėkite organizuoti laidotuves:


Laidotuvės gali būti labai sudėtingas ir daug emocijų sukeliantis procesas. Pasidomėkite, ar šeima nori pagalbos organizuojant laidotuves, ir pasiūlykite savo pagalbą. Galite padėti su laidotuvių ceremonijos planavimu, koordinuoti susisiekimą su laidotuvių namais ar informuoti draugus, artimuosius apie laidotuves.


Tai vos keli patarimai, bet jie labai svarbūs. Turbūt vienas svarbiausių - erdvė mirusiojo artimiesiems. Kartais reikia laiko, kol žmonės susigyvena su netektimi ir ima vėl daugiau bendrauti su aplinkiniais. Svarbu būti taktiškiems, stebėti, kiek pats žmogus kalba apie mirusįjį, kaip jis jaučiasi. Tuomet bus lengviau ir jums suprasti, kaip bendrauti. Svarbiausia kantrybė.


Savo darbe mes kasdien susiduriame su artimųjų netekusiais žmonėmis ir geriausiai matome jų skausmą bei per tiek metų žinome, kaip bendrauti ir kokios pagalbos pasiūlyti. Mūsų komanda visuomet nuoširdžiai jums patars ir padės palydėti savo artimąjį į amžiną poilsį.


Su mumis susisiekti bet kuriuo metu galite tel.: 8 631 31310

121 views
bottom of page