top of page
Search

Ką svarbu žinoti mirus artimajam?

Mirtis dažniausiai užklumpa netikėtai ir visai tam nepasiruošus. Tokioje situacijoje be galo sunku tiksliai susiplanuoti laidotuves, nuspręsti nuo ko pirmiausiai pradėti. Mūsų misija padėti Jums suprasti visą procesą – nuo kūno paėmimo, paruošimo, pašarvojimo ir laidojimo.

Mūsų laidojimo namų tikslas yra suteikti Jums visas reikalingas paslaugas už protingas kainas. Mūsų darbuotojai savo srities profesionalai, kurie ne tik puikiai išmano savo darbą, bet yra nuoširdūs ir atsidavę savo darbui.



Kūno laikymas


Visų pirmiausiai mirus Jūsų artimajam namuose, mieste ar kitoje vietoje, patariame nieko neliesti ir išsikviesti medikus, jei mirtis smurtinė – policijos pareigūnus. Viskas priklauso nuo aplinkybių.

Jei paskutinėmis gyvenimo dienomis ligonį lankė ir slaugė šeimos gydytojas, jis taip pat gali konstatuoti mirtį.

Jei Jūsų artimasis mirė namuose, jo kūnas pristatytas į teritorinę lavoninę turėtų būti iki dviejų valandų laikotarpyje.

Jei artimasis mirė ligoninėje, jo kūnas ten laikomas ilgiausiai gali būti iki 4 parų, po to turi būti perduotas teritorinei lavoninei.

Jei žmogus mirė viešoje vietoje, atminkite, kad jo kūno pervežimu bei laikymu turi pasirūpinti savivaldybė. Tuomet atvykę artimieji turi atpažinti kūną.

Už kūno laikymą teritorinėje lavoninėje apmoka jo artimieji.

Dokumentų tvarkymas


Pirmiausiai Jūs turite gauti gydytojo išrašą – laikinąją medicininę pažymą. Su ja reikia kreiptis į savivaldybę, kad joje miręs asmuo būtų išregistruotas ir Jums būtų išduotas jo mirties liudijimas. Su mirtį liudijančia pažyma galite kreiptis dėl laidojimo pašalpos.

Laidojimo pašalpą gauti galit mirusiojo šeimos narys arba asmuo, kuris organizuoja laidojimą.

Tam, kad Jums būtų suteikta laidojimo pašalpa privalote pateikti šiuos dokumentus:

· savo pasą ar asmens tapatybės kortelę;

· prašymą;

· mirties liudijimą – pažymą.

Laidojimo pašalpa Jums privalo būti išmokėta iš savivaldybės biudžeto per parą nuo kreipimosi. Ši pašalpa neskiriama tuo atveju, jei mirusysis laidojamas valstybės lėšomis.

Nepamirškite! Dėl laidojimo pašalpos galite kreiptis ne vėliau nei per tris mėnesius. Kreiptis galima tik į tą savivaldybę, kurioje buvo registruota mirusiojo gyvenamoji vieta.


Leidimas laidoti


Tam, kad mirusįjį palaidotumėte kapinėse, privalote gauti leidimą iš savivaldybės arba seniūnijos, kuri prižiūri jos teritorijai priklausančias kapines. Laidojantis asmuo privalo pateikti mirties liudijimą bei prašymą raštu. Asmuo, kuris prašo leidimo laidoti kapinėse yra atsakingas už kapo priežiūrą.

Svarbu žinoti, kad už vietą kapinėse mokėti nereikia, kadangi kiekvienas gimęs Lietuvoje automatiškai turi teisę į vietą kapinėse.


Nuo ko pradėti organizuoti laidotuves?

Pirmiausiai turite organizuoti kūno sutvarkymą, tai daroma ir laidojimo namuose, tačiau įsitikinkite ar patalpos kūno tvarkymui atitinka visus keliamus higienos reikalavimus. Jokiu būdu nerekomenduojame kūno tvarkyti patiems.

Sekantis žingsnis – karsto išrinkimas. Rinkitės atsakingai ir apgalvotai, paskaičiuodami savo galimybes. Karstų pasirinkimas šiais laikais labai didelis, todėl tikrai galima rasti tokį, kuris atitiks Jūsų reikalavimus ar finansines galimybes. Na, o jei rinksitės kremavimą, nepamirškite išsirinkti ir urnos. Tik pasirinkus kremavimą, karstą rekomenduojame rinktis patį paprasčiausią.

Šarvojimui rinkitės tik higienos reikalavimus atitinkančias, gerai vėdinamas, vėsias šarvojimo sales. Namuose šarvoti nerekomenduojama ir neleidžiama, kadangi tokia aplinka neatitinka reikalavimų.

Na, o renkantis salę įsitikinkite ar žmonės atvykę atsisveikinti turės kur prisėsti, ar įrengtas poilsio kambarys, tualetai. Svarbu tiek Jūsų tiek atvykusiųjų patogumas.

Kelionei į kapines galite rinktis specialų transportą – katafalką arba paprastą automobilį, kuriame lengvai galėsite sutalpinti karstą. Specialūs reikalavimai transportui nekeliami.

Kiti svarbūs dalykai

Patariame salės papuošimą palikti profesionalams, dažniausiai laidojimo namai gali pasirūpinti ir gėlėmis, žvakėmis bei kitais ritualiniais reikmenimis. Mūsų laidojimo namai „Tyla“ taip pat teikia tokią paslaugą.

Kalbant apie poilsio kambarėlį, apgalvokite ar patys turėsite laiko ir jėgų vaišinti atvykusius pagerbti velionio. Jei nenorite papildomų rūpesčių, žinokite, kad laidojimo namuose dažnai yra galimybė pasisamdyti šeimininkę (-es), kad už Jus pasirūpintu vaišėmis, aptarnautų žmones, besiilsinčius kambarėlyje.

Nepamirškite ir giedotojų. Nors šiais laikais tikrai pasitaiko kuomet giedotojų atsisakoma, leidžiama rami muzika, rodomos prezentacijos, kuriomis norima prisiminti akimirkas su velioniu.

342 views
bottom of page