top of page
Search

Laidotuvių organizavimas karantino metu – svarbiausi reikalavimai ir patarimai

Užsitęsęs karantinas ir pandemija šalyje kelia nerimą daugeliui. Ypatingus išgyvenimus patiria netekę artimųjų ir ne tik nuo COVID-19. Kadangi šalyje galioja daug suvaržymų, mirusiojo artimiesiems iškyla daug klausimų. Netekties skausmas, nežinomybė, išlaidos - viskas vienu metu. Todėl norime pasistengti atsakyti į daugelį šiuo metu kylančių klausimų apie laidojimo paslaugas.





Kokių rekomendacijų būtina laikytis?

Sugriežtėjus karantinui atsirado dar daugiau draudimų ir laidojimo srityje. Negalima rengti gedulingų pietų, kas tarsi neatsiejama nuo laidotuvių. Žinoma, sunku to atsisakyti, kadangi tai gili tradicija mūsų šalyje. Vis tik šiuo metu to daryti negalima.


Dalyvauti laidotuvėse gali iki 10 asmenų be šeimos narių. Šiuo metu susirenka tik patys artimiausi žmonės. Dalyvauti laidotuvėse žmogus negali jei yra izoliacijoje. Taikomis išimtys jei mirė ypatingai artimas žmogus, tačiau viskas derinama su NVS centru. Tuomet žmogus gali atvykti trumpam. Keliauti gali tik nuosavu transportu ir viską suderinti su laidojimo paslaugas teikiančia įmone. Toks asmuo į šarvojimo salę gali įeiti tik per atskirą įėjimą ir salėje turi būti vienas. Negali būti sąlyčio su kitais asmenimis.



Taip pat neturėtų dalyvauti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų ligos simptomai ar serga kitomis užkrečiamomis ligomis.


Salėje sėdimos vietos paskirstomos mažiausiai kas 1 metrą. Kuo didesnis atstumas, tuo geriau. Artimieji taip pat turėtų laikytis visų higienos reikalavimų, dezinfekuoti rankas, dėvėti burną ir nosį dengiančią apsauginę veido kaukę, laikytis kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo.


Dažnas klausimas – ar gali atvykti žmogus į laidotuves iš kitos savivaldybės? Taip, dalyvauti laidotuvėse gali ir asmenys iš kitos savivaldybės.


Kaip vyksta pačios laidotuvės?


Atsisveikinimas su mirusiuoju trunka daug trumpiau. Taip pat reikėtų žinoti, kad jei žmogus mirė nuo COVI-19, jo karstas turi būti uždengtas. Dažniausiai šiuo metu žmonės renkasi kūno kremavimą ir minimalią ceremoniją atminti mirusiajam.


Taip pat norėtume atkreipti dėmesį į artimiesiems tikrai sunkų reikalavimą - nuo COVID-19 mirusį laidoti ne aprengtą drabužiais, o dviejuose maišuose. Deja, tačiau toks reikalavimas. Matome, kad į jį artimieji reaguoja skaudžiai. Tokiu atveju pasitaiko, kas nori įdėti drabužius į karstą. Tik rekomenduojame nepirkti naujų, pataupyti šioje vietoje ir atvežti tvarkingus drabužius iš namų. Toks reikalavimas bus tol, kol virusologai galės tiksliai atsakyti ar mirusysis dar gali platinti virusą. Tad tikrai nereikėtų pykti nei ant laidojimo paslaugas teikiančių įmonių, nei ant kitų įstaigų, kurios nerengia mirusiojo ir netvarko jo kūno.


Mums patiems ši situacija ir toks laidojimas maišuose atrodo tikrai nesmagiai. O artimiesiems tai atrodo, kaip nepagarba mirusiajam. Bet tenka kol kas susitaikyti su esama situacija. Sirgusį COVID-19 tokiu atveju geriausia kremuoti. Taip lengviau ir patiems.


Taip pat rekomenduojame neapsikrauti vainikais, gėlėmis. Užtenka kelių gražių puokščių, ypatingai jei kūną kremavote ir urna bus laikoma kolumbariume.



Mūsų patarimas artimiesiems – nepergyvenkite dėl to, kad nebus gedulingų pietų ar kad negali dalyvauti daugiau žmonių. Svarbiausia, kad mirusysis bus palydėtas pačių artimiausių jam žmonių ir pagerbtas jo atminimas. Juk laidotuvėse svarbiausia ne tai, kiek dalyvauja žmonių ar ištaigingas karstas.. Čia svarbiausia rami, graži paskutinė kelionė mylinčių žmonių rate. Na, o negalintys dalyvauti galės uždegti žvakelę savo namuose ir taip pagerbti velionį. Taip pat nedalyvaujantiems galite pasiūlyti nuotolinį atsisveikinimą vaizdo skambučiu, kur jis galėtų stebėti procesą.


Kalbant apie pačias laidotuvės didžiuosiuose miestuose gali mirusiojo net ir nepriimti į šarvojimo salę, kadangi eilės didelės, mirštamumas didelis. Tačiau mes, Šakiuose, kol kas tikrai surengiame gražią, kad ir trumpą atsisveikinimo ceremoniją šarvojimo salėje.


Susiraskite patikimą laidojimo paslaugų įmonę


Labai svarbu kokybiška pagalba iš šalies ir nuoširdumas. Pasirinkite laidojimo namus, kur su Jumis bendraus nuoširdžiai ir gausite teisingus patarimus. Mūsų įmonės stengiasi būtent taip ir dirbti. Padedame išsirinkti reikalingiausias priemones, nesiekiame parduoti to, kas brangiausia. Žmonėms laidojantiems artimąjį ir taip sunku, todėl norime išlikti tokia įmonė, kuria galėtumėte pasitikėti ir žinotumėte, kad visuomet gausite tikrą pagalbą.



Mes Jums padėsime visuose žingsniuose ir pasirūpinsime, kad Jūs galėtumėte ramiai ir gražiai atsisveikinti su savo artimuoju.


Laidojimo namai TYLA veikia Šakiuose, taip pat organizuojame laidotuves ir Šakių rajone. Esame atsakinga komanda, kuriai svarbu žmogiškumas. Todėl pažadame, kad padėsime, kaip tik galėsime.

Mūsų paslaugos:

  • kūno paėmimas, paruošimas laidotuvėms.

  • visi ritualiniai reikmenys, turime krautuvėlę, kurioje rasite nuo smulkių ritualinių reikmenų iki karstų, urnų, drabužių. Prekiaujame ir gėlėmis bei žvakėmis.

  • teikiame transporto paslaugas.


Kitos mūsų teikiamos paslaugos:

  • laidotuvių planavimas, organizavimas;

  • velionio sanitarinis paruošimas ir aprengimas;

  • laidojimo dokumentų, socialinių išmokų tvarkymas;

  • nešikų paslaugos;

  • duobkasių paslaugos;

  • giedotojų paslaugos;

  • kremavimas Lietuvos krematoriume;

  • morgas kūno laikymui ir paruošimui;

  • video, foto prezentacijų kūrimas - leis prisiminti brangias akimirkas su velioniu;

  • laidojimo paslaugos ir Šakių rajone, Jūsų pasirinktoje vietoje.

Šiuo nelengvu laikotarpiu linkime išlikti stipriems ir vieningiems. Laikykimės esamų reikalavimų. Na, o kilus bet kokiems klausimams susijusiems su laidojimu, galite kreiptis į mus bet kuriuo paros metu. Tel. 8 631 31310

291 views
bottom of page