top of page
Search

Laidojimo paslaugos: ką būtina žinoti?

Anksčiau ar vėliau kiekvienas susiduriame su ne itin maloniomis akimirkomis. Tačiau toks gyvenimas, netenkame artimų žmonių... Atrodo, kad suvoki, jog taip nutinka, vieni suserga, kiti tiesiog pasensta ir mus palieka. Atėjus tai akimirkai pasimeti, nebežinai ko griebtis, kur pirmiausia kreiptis. Tokiais atvejais pagalbos ir visų atsakymų į kylančius klausimus tikimąsi iš laidojimo paslaugų teikėjų. O kaip pasirinkti laidojimo paslaugas teikiančią įmonę? Atsakau į svarbiausius klausimus.


Nuo ko pradėti? Kur kreiptis? 


Mirus artimajam pirmiausia ištinka šokas, artimieji nežino, ką daryti, kur kreiptis. Pirmiausia svarbu, kur Jūsų artimasis mirė - namuose, ligoninėje ar kitoje vietoje. Pirmas patarimas - nereikėtų klausytis, ką patarinėja draugai, pažįstami. Nes kartais patarimai būna labai klaidingi. 


Mirus žmogui pirmiausia turi būti konstatuojama jo mirtis. Jei artimasis mirė namuose, paskambinkite bendruoju pagalbos numeriu 112. Kūno nejudinkite ir nelieskite, kol nesulauksite medikų brigados. Atvykę jie apžiūrės kūną ir konstatuos mirtį. Gausite išrašytą laikinąją medicininę pažymą, kurią reikia pateikti šeimos gydytojui. Jis išrašys Jums mirties liudijimą. Išdavus mirties liudijimą civilinės metrikacijos skyrius automatiškai užregistruos žmogaus mirtį. 


Mirus ligoninėje mirties liudijimą išrašo ligoninė. Jei yra poreikis ir atliekama teismo ekspertizė, liudijimą išduoda teismo medicinos darbuotojai. 


Žmogui mirus viešoje vietoje būtina iškviesti medikus ir policijos pareigūnus. 


Ką daryti su mirusiojo kūnu?


Mirusiojo kūno transportavimu gali pasirūpinti laidojimo paslaugų įmonė. Rinkitės tokią įmonę, kuri turi higienos normas atitinkančias patalpas kūno laikymui, paruošimui ir šarvojimui. Todėl iš karto pasidomėkite ar ritualines laidojimo paslaugas teikianti įmonė gali pasirūpinti ir mirusiojo kūnu. 


Šarvojimas - kas svarbiausia? 


Kai jau pasirūpinta kūno pervežimu ir laikymu aptarkite su laidojimo paslaugų įmone, ko tikitės, kokie Jūsų, velionio norai. Pirmiausia, kokiu būdu viskas vyks – velionis bus kremuojamas ar laidojamas įprastai, kiek dienų šarvosite, kurią dieną laidosite. Rinkitės tokią įmonę, kuri turi vėdinamas patalpas, kondicionavimo sistemą, virtuvėlę. Svarbu, kad patalpoje nebūtų karšta vasaros metu, o žiemą nešalta. Todėl rekomenduoju rinktis modernias sales, kuriose jausis komfortiškai ir atvykę atsisveikinti su velioniu draugai, giminaičiai, artimieji. Virtuvėlė taip pat reikalinga jei šarvojimas vyks ne vieną dieną. Nors ir dienai jos prireikia. Ten galima pailsėti, užkąsti, atsigerti kavos, pasikviesti atkeliavusius iš toliau. Norisi pabendrauti, pasikalbėti, o salėje tai nėra etiška, kyla šurmulys. 

Jei kūną norėsite kremuoti, atkreipkite dėmesį ar laidojimo paslaugas teikianti įmonė bendradarbiauja su Lietuvos krematoriumu ir teikia tokią paslaugą. Kitu atveju tektų ieškoti dar vienos įmonės, kuri pasirūpintu kūno kremavimu. 


Vieta, kurioje teikiamos paslaugos


Ieškokite tokios įmonės, kuri paslaugas teikia ne tik savo šarvojimo salėje, bet gali atvykti ir į rajoną. Kadangi tikrai nepatogu, jei šarvoti tektų labai toli nuo savo gyvenamos vietos. 


Taip pat reikėtų pasidomėti, ar įmonė gali rekomenduoti giedotojus, duobkasius ar turi savo transportą, katafalkus. Idealiausia, kai pasirenkate įmonę, kurioje teikiamos absoliučiai visos paslaugos. 


Laidojimo paslaugų kaina


Dažnai laidojimo paslaugų įmonės pasinaudoja situacija ir užbėga artimiesiems už akių. Jei įmonė pati atvyko ir pasiėmė kūną laikymui, visko gali būti, kad ir už paslaugas sumokėsite kiek daugiau. Įmonė tiesiog nepalieka žmogui pasirinkimo ir jis įpareigojamas visas paslaugas pirkti tik iš tos įmonės. Tačiau tai iš karto parodo ne tik neprofesionalumą, bet ir nepagarbą. Atminkite, turite teisę patys spręsti, kokią įmonę rinktis. Pasidomėkite , gal būt kita įmonė savo paslaugas parduoda pigiau. Be to, atkreipkite dėmesį ir į bendravimą. Tuomet kai sunku, norisi supratimo, nuoširdumo. Tačiau kai kur to nelieka ir viskas lieka paremta tik pinigais. 


Personalo bendravimas


Ypatingai svarbu, koks personalas Jus aptarnauja, kaip su Jumis kalbasi. Aš visada esu už nuoširdumą. Pačiai teko patirti, kas yra artimiausių žmonių netektis. Todėl stengiuosi, kad į mane ir mano įmonę besikreipiantis žmogus gautų ne tik visas reikiamas paslaugas, bet ir paguodą, ramų, kantrų bendravimą. Jei reikia visuomet patariu, kuo galiu, tuo padedu. Nors šis darbas kai kam atrodo bauginantis ir įsivaizduojama, kad galima dirbti tik dėl pinigų. Noriu pasakyti, kad man tai pirmiausia pagarba žmogui, kuris nugyveno savo gyvenimą, tai pagalba artimiesiems, supratimas.

Kiekvienas miręs žmogus ir jo artimieji nusipelnė nuoširdumo ir tikro, žmogiško supratimo. Puikiai suprantu kiekvieną savo klientą, žinau, kas tuo metu dedasi galvoje, koks pasimetimas, liūdesys, nežinomybė apima. 


Apie mano laidojimo namus TYLA


Laidojimo namai “TYLA” duris atvėrė 2018 m. lapkričio 22 d. Mūsų laidojimo namų atidaryme dalyvavo ir kunigas, kuris pašventino šią vietą. Čia įrengtos modernios, visas higienos normas atitinkančios šarvojimo salės, yra virtuvėlė, tualetas.

Bendradarbiaujame su Lietuvos krematoriumu, todėl teikiame ir kremavimo paslaugas. Taip pat turime giedotojus, duobkasius, savo transportą. Sutvarkome reikalingus dokumentus gauti išmoką laidojimo paslaugoms. Turime specialias patalpas kūno laikymui (morgą), paruošiame kūną šarvojimui. Klientų patogumui turime ir ritualinių reikmenų parduotuvę, kurioje rasite viską nuo gėlių, žvakių, rožančių iki urnų, karstų, drabužių velioniui. 


Na, o aš esu Laura - šių namų įkūrėja. Manau, kad tai yra mano gyvenimo misija - padėti kitiems sunkiausiu gyvenimo momentu. Man galite skambinti bet kuriuo paros metu – visuomet atsakysiu ir padėsiu. Susisiekti galite tel. 863131310 

577 views
bottom of page