top of page
Search

Ką svarbu žinoti laidojant mirusįjį nuo COVID-19 viruso?

Covid-19 virusas gerokai pakoregavo mūsų visų gyvenimus. Tenka apriboti bendravimą, laikytis atstumų, įvestos tam tikros rekomendacijos bei reikalavimai. Įvairių rekomendacijų atsirado ir laidotuvių metų. Ypatingai tai jautri ir aktuali tema tiems, kurių artimasis mirė nuo Covid-19 viruso. Tokiu atveju žmonės pasimeta, nebežino, kas yra galima, kaip elgtis. Reaguodami į Jūsų užklausas norime supažindinti su galiojančiomis rekomendacijomis ir reikalavimais laidotuvių metu.



Mirusiojo nuo Covid-19 kūno gabenimas, tvarkymas


Pirmas klausimas kylantis mirus artimajam - ką daryti su kūnu, kas jį gali gabenti? Galime nuraminti, kad tai gali daryti ir laidojimo paslaugas teikianti įmonė, tačiau laikantis tam tikrų rekomendacijų. Svarbiausia turi būti laikomasi saugumo reikalavimų. Kūnas turi būti vežamas polietileniniame, nepermatomame maiše. Žmonės, gabenantys kūną, jį liesdami ir pernešdami į transportą privalo dėvėti visas apsaugos priemones - chalatą, respiratorių, akinius, pirštines. Kai kūnas įdedamas į maišą rekomenduojamą jį dezinfekuoti. Dezinfekuojamas gabenimo vežimėlis. Gabenant kūną svarbu jei tik įmanoma palaikyti atstumą.


Būtina dezinfekuoti ir vietą, kurioje mirė sirgusysis.


Kai tvarkomas kūnas taip pat svarbu dėvėti visas apsaugas. Skrodimas yra griežtai nerekomenduojamas. Taip pat nerekomenduojama kūno balzamuoti.

Mirusiojo nuo Covid-19 kūno šarvojimas


Mirus artimajam nuo Covid-19 kūną galima šarvoti tik tuose laidojimo namuose, kurie turi galiojantį higienos pasą - leidimą. Prie įėjimo privalo būti rankų dezinfekavimo priemonės, kad ateinantys ir išeinantys galėtu jas dezinfekuoti.




Šarvoti kūną rekomenduojama uždarame karste. Kadangi virusas ant įvairių paviršių gali išlikti kelias paras, geriau apsidrausti ir laikytis šios rekomendacijos.


Kiek žmonių gali dalyvauti laidotuvėse galiojant karantinui?


Šiuo metu laidotuvėse gali dalyvauti ne daugiau nei 10 asmenų. Į šį skaičių neįskaičiuojami šeimos nariai bei laidojimo paslaugas teikiantys asmenys. Taip pat privalomas apsauginių veido kaukių dėvėjimas. Jei laidojamas ne nuo Covid-19 miręs asmuo, laidotuvėse gali dalyvauti daugiau žmonių, tačiau svarbiausia turi būti išlaikomi atstumai.


Laidoti įprastai ar kremuoti?


Mirusįjį nuo Covid-19 rekomenduojama kremuoti. Paskutinėmis dienomis buvo kilęs sąmyšis dėl to, kad nustojo veikti Lietuvos krematoriumas. Todėl norintiems kremuoti kūną teko gabenti jį net ir į Lenkiją. Tačiau ten didelės eilės, kadangi mirusių ir pačioje Lenkijoje labai daug. Lietuvos krematoriumas jau atnaujino savo darbą, todėl galite būti ramūs, kad kūnas galės būti kremuojamas mūsų šalyje ir nereikės jo gabenti toliau. Žinoma, teks vis tik apsišarvuoti kantrybe, kadangi eilės susidarys ir Lietuvos krematoriume.



Be abejonės, galimas ir įprastas laidojimas, tik kaip ir minėjome, rekomenduojama šarvoti kūną uždarame karste, kad būtų išvengta bet kokios tikimybės užsikrėsti koronavirusu.


Mūsų laidojimo namai "Tyla" užtikrina saugias laidotuves. Turime galiojantį higienos pasą - leidimą. Todėl pas mus galima šarvoti ir mirusį nuo Covid-19. Visas patalpas paviršius kruopščiai dezinfekuojame ir rūpinamės Jūsų saugumu. Primename, kad mes teikiame visas laidojimo paslaugas – nuo kūno gabenimo iki pat palydėjimo į amžino poilsio vietą. Taip pat turime ir ritualinių reikmenų krautuvėlę, kurioje rasite žvakių, gėlių, vainikų, puokščių, drabužių mirusiam, urnų, karstų ir kitų ritualinių reikmenų.



Dirbame taip, kad visas paslaugas gautumėte vienoje vietoje ir nereikėtų papildomai dėl kažko rūpintis. Puikiai suprantame, kad laidotuvės sukelia daug streso, todėl stengiamės pasirūpinti viskuo nuo iki.


Su mumis susisiekti galite bet kuriuo metu. Skambinkite tel. +370 631 31310

1,772 views
bottom of page