top of page
Search

Kaip praktiškai papuošti kapus per Vėlines?

Artėja lapkričio 1-oji - visų šventųjų dieną. Vėlinės minimos lapkričio 2-ąją. Tai tas metas, kuomet visi skuba lankyti artimųjų kapų. Kapinės tomis dienomis užliejamos gausybę gyvų, dirbtinių gėlių, puokščių bei žvakių. Tačiau labai svarbu apgalvoti kaip tinkamai papuošti kapus. Ypač jei neturėsite galimybės atvykti greitu laiku ir sutvarkyti to, kas lieka po apsilankymo Vėlinių metu.


Gėlės, kurios tinkamiausios sodinti kapuose rudenį

Gėlės vienas dažniausių akcentų kapinėse. Žmonės mielai renkasi pačias įvairiausias kompozicijas, gyvas gėles, puokštes ar sodinamas gėles. Norime padėti tinkamai pasirinkti gėles, kurios labiausiai atitiktų Jūsų pačių galimybes.

Pirmiausiai svarbu apgalvoti, ar kaip dažnai lankysitės kapinėse, ar turėsite laiko sutvarkyti tokias gėles, kurios jau po savaitės nuvys.


Skintos gyvos gėlės

Skintos gėlės visuomet gražu ir puošia kapą. Tačiau jos tinkamiausios tik tuomet, jei greitu laiku galėsite atvykti ir jas pakeisti naujomis ar tiesiog išmesti. Skintos gėlės laikosi savaitę ar dvi, priklausomai nuo rūšies. Jei žinote, kad aplankyti kapų greitai negalėsite, tačiau norite kapą papuošti gyvomis gėlėmis - sodinkite.

Yra ne viena rūšis gražių gyvų gėlių, kurios puikiai papuoš kapą ir išsilaikys iki didesnių šalnų. Šis ruduo be galo šiltas, tad tikėtina, kad ir gėlės išsilaikys ilgiau, jei orai nepateiks staigmenų.

Vienos populiariausių sodinamų gėlių - chrizantemos. Jei turite savo daržą, jų galite užsiauginti ir patys. Jų žiedai ryškūs, krūmelis gana nemažas. Dažniausiai sodinamos baltos arba geltonos spalvos chrizantemos. Jas sodinti galima tiek tiesiai į žemę, tiek su pačiu vazonėliu.

Na, o tiems, kam chrizantemos atrodo per daug tradiciška ir norisi kažko naujesnio, siūlome rinktis viržius. Viržiai būna taip pat įvairių spalvų, atrodo subtiliai, tvarkingai ir jaukiai. O puikiausia tai, kad viržiai kuo puikiausiai išgyvens visą žiemą.


Puokštės ir kompozicijos

Dar viena alternatyva skintoms gėlėms - puokštės ar jų kompozicijos. Puokštes rekomenduojame rinktis tokias, kuriose gėlės yra smeigiamos į kempinę. Kempinė būna drėgna, todėl gėlės daug geriau išsilaiko nei skintos ir tiesiog pamerktos gėlės. Gyvos puokštės atrodys prabangiai ir tikrai papuoš kapą. Jei gėlės parinktos tinkamai, gyva puokštė gali išsilaikyti pakankamai ilgai.




Džiovintos gėlės

Jei negalite leisti sau atvykti greitu laiku ir sutvarkyti kapą, pasirinkite alternatyvą - džiovintas gėles. Džiovintos gėlės ne tik puikiai išsilaiko, bet ir papuoš kapą bei suteiks jam išskirtinumo. Juk džiovintų gėlių, augalėlių tokia gausa ir įvairovė. Naudojamos pačios įvairiausios gėlės, kurios puikiai atrodo iki pat pavasario.

Tokia puokštė kapą papuoš, atrodys natūraliai. Tokios puokštės kuriamos ir didesnės ir mažesnės, taip pat gaminami ir vainikėliai. Žinoma, džiovintų gėlių puokštes gamina tikrai retas prekybininkas, kadangi tam reikia specialiai pasiruošti, užsiauginti, susidžiovinti gėles.





Dirbtinės gėlės

Dirbtinės gėlės tampas vis populiaresnis pasirinkimas. Kadangi žmonės dažniausiai neranda laiko atvykti ir tvarkyti dažnai kapų. Šiais laikais dirbtinių gėlių pasirinkimas tikrai didelis. Yra tokių dirbtinių gėlių, kurios atrodo visai kaip gyvos. Dirbtinių gėlių kompozicijos pačios įvairiausios, jų kaina nėra labai didelė.



Žvakės

Be žvakučių Vėlinės turbūt neįsivaizduojamos. Ypatingai vakare, kuomet visos kapinės dėl žvakelių šviesos atrodo magiškai. Žvakių pasirinkimas taip pat be galo platus. Tačiau žmonės dažnai tiesiog perkrauna jomis kapą. Reikėtų apgalvoti ir tai, kad kapą aplankysite galbūt ne tik Jūs. Tiek dėl gamtos saugojimo ir taršos mažinimo, tiek dėl vaizdo, geriau rinkitės uždegti vieną žvakutę. Mirusįjį pagerbsite tiek su viena, tiek ir su keliomis žvakėmis. Tad, kodėl nepasirinkus tokio varianto, kuris ir taupesnis ir labiau tausojantis aplinką. Žvakes rinkitės ne per daug masyvias. Geriausia stiklines, kad paskui galėtumėte tiesiog pakeisti žvakelę viduje. Taip pat, rekomenduojame rinktis baltos spalvos žvakes. Tai klasika, kuri priimtina nuo seniausių laikų. Dabar vis didesnis pasirinkimas tiek spalvų, tiek įvairių formų, raštų. Bet gražiausia tai, kas skoninga ir neperkrauta.



Kas geriau plokštė, akmenėliai ar gėlėmis apsodinta žemė?

Turbūt dar vienas, dažnai kylantis klausimas, kaip sutvarkyti kapą? Mirus artimajam po kurio laiko tenka pasukti galvą, koks kapo sutvarkymas būtų tinkamiausias ir reikalautų nedaug priežiūros.

Iš tiesų, kiekvienas kapo dizainas turi savų privalumų ir savų pliusų. Dauguma mano, kad kapo uždengimas plokšte pats geriausias variantas. Vis tik nėra visiškai taip. Plokštė taip pat reikalaus priežiūros. Ji gali apsamanoti, nuo lietaus apsitaško žemėmis, purvu, nevalomas paviršius praranda blizgesį. Tad ir plokštė prašosi būti valoma bei kitaip prižiūrima.

Skaldos akmenėliai dar vienas būdas sutvarkyti kapus. Taip, šis pasirinkimas tikrai nėra blogas variantas, tačiau taip pat turi savų trūkumų. Labai svarbu pasirinkti tinkamą spalvą. Ypatingai jei kapas yra tiesiai po medžiais. Iš akmenėlių daug sunkiau surinkti lapus. Jei šalia auga spygliuotis, tai dar labiau apsunkins akmenėlių priežiūrą. Nes išrinkti iš jų spygliukus daug kantrybės reikalaujantis darbas. Tokiu atveju plokštė idealus variantas.

Kapą galite palikti ir tiesiog su juoda žeme, kurioje pasodinta gėlių. Tai klasikinis variantas, kuris mums labiausiai įprastas. Tačiau žinant tai, kad žmonės vis rečiau lanko kapines dėl laiko stokos, šis variantas tiks tik tiems, kas gali dažniau lankytis ir prižiūrėti kapą.

Kalbant apie paminklo pasirinkimą, tai šiuo atveju vienos tendencijos nėra. Žinoma, mes rekomenduojame mažiau pompastikos. Paminklas geriau tegul bus kuklesnis. Dabar galima pasirinkti norimą formą, spalvą pagal savo norus. Retas žmogus renkasi jau pagamintą paminklą. Kiekvienas nori individualumo.

Na, o mes norėtume priminti, kad skubėdami lankyti artimųjų kapų neskubėtumėte bei būtumėte atidūs. Tuo metu ypatingai suintensyvėja eismas keliuose. Jei yra galimybė, kapus aplankyti galima ir diena anksčiau ar vėliau, kuomet žmonių srautas mažesnis. Taip sutaupysite tikrai daug laiko.



Šakių miesto ir rajono gyventojų mielai laukiame mūsų parduotuvėje, kuri įsikūrus Islandijos g. 6. Pas mus rasite visko, ko Jums gali prireikti vykstant lankyti artimųjų kapų. Gaminame įvairiausias puokštes, kompozicijas, taip pat turime ir žvakių. Jei reikės konsultacijos, taip pat mielai padėsime ir patarsime. Dirbame visuomet, kai tik mūsų prireikia!

4,194 views
bottom of page