top of page
Search

Kaip keičiasi laidojimo papročiai? Kokios laidojimo tradicijos šiandien?

Laidojimo įpročiai nuo senų laikų keitėsi labai įvairiai - žmonės buvo laidojami kriptose, piramidėse, deginami. Dar prieš dešimtmetį ar kelis galime atminti tokias laidotuves, kurios vykdavo po tris dienas, žmonės pasilikdavo budėti naktimis prie velionio. Po laidotuvių visuomet buvo rengiami gedulingi pietūs. Tačiau pažvelkime, kaip viskas vyksta šiandien?



Įprastas kūno laidojimas ar urna?


Įprastas kūno laidojimas vis dar dažnas pasirinkimas, tačiau vis dažniau žmonės renkasi artimojo kūną sudeginti ir laidoti su urna. Urnai laidoti reikia mažiau vietos, ją galima laikyti kolumbariumuose. Be to, rengiant atsisveikinimą su artimuoju, jis daug jaukesnis ir suteikiantis bent dalele mažiau skausmo nei matant kūną.


Giedotojai, gedulinga muzika - tai tendencijos, kurias vis dažniau keičia kitos. Žmonės vis dažniau renkasi ramią, lengvą muziką, kviečia žmones grojančiais fortepijonu, saksofonu ar kitu instrumentu, gebančiu dainuoti ramiai, švelniai. Skambant tokiam fonui ramiau.


Kiek dienų rengti laidotuves?


Kaip ir minėjome, anksčiau buvo įprasta laidotuves rengti dvi ar tris dienas. Tačiau šiais laikais tradicijos keičiasi. Dažniausiai vieną dieną vyksta atsisveikinimas, o kitą laidotuvės. Kelių dienų laidotuvės buvo įprasta senesniais laikais, tačiau tikrai nereikia pergyventi, kad laidotuvės bus per trumpos. Nėra per trumpo ar per ilgo laiko. O vienos dienos atsisveikinimui tikrai pakanka.



Ar būtina rengti gedulingus pietus?


Dar visai neseniai laidotuvės be gedulingų pietų neįsivaizduojamos. Tačiau šiais laikais tikrai dažnai žmonės nebesirenka jų rengti. Ir tai puikiai suprantama - artimieji pavargę, gedintys. Tad po laidotuvių norisi tik pailsėti, pabūti tik pačių artimiausių žmonių rate. Paprotys rengti gedulingus pietus atkeliavęs iš senų laikų. Pasaulis sukasi, viskas keičiasi, keičiasi ir įpročiai bei tradicijos.


Atminkite, kad rengiant laidotuves tikrai nereikėtų mąstyti, kas ką pagalvos. Tai yra laidotuvės, atsisveikinimas su jums brangiu žmogumi. Darykite viską tik taip, kaip jums atrodo patiems geriausia.



91 views
bottom of page