top of page
Search

Kaip išgyventi artimojo netektį?

Ruduo ir žiema tamsiausi metų sezonai. Darganoti orai dažnai įtakoja prastesnę nuotaiką, liūdesį. Ypatingai tai pasijaučia netekus artimo žmogaus. Ši netektis yra viena skaudžiausių ir psichologiškai tai vienas skaudžiausių dalykų gyvenime. Pasaulio psichologai teigia, kad tai pats didžiausias stresas, kokį gali patirti žmogus. Susidūrę su netikėta situacija ir netekę mums brangaus žmogaus dažnai nebežinome, kaip susitvarkyti su savo emocijomis, dažnai stengiamės įnikti į darbus, užsimiršti ir gyventi įprastą gyvenimą. Tačiau labai svarbu leisti sau ir gedėti bei pasistengti tinkamai pergyventi skaudų gyvenimo etapą. 



Staiga mirus artimam žmogui, ypatingai jei tai buvo staigi ir netikėta mirtis, atrodo, kad pasaulis išslydo iš po kojų. Tuo metu stresą patiria visas kūnas ir tai stiprus smūgis mūsų nervinei sistemai. Mūsų darbe su tuo susiduriame kasdien. Matome, kaip Jūs, artimieji pergyvenate. Žinoma, gedėti tikrai normalu ir niekas nesitiki, kad tokioje situacijoje būsite visiškai ramūs. Tačiau kartais nutinka taip, kad gedėjimas užsitęsia ir trunka metų metais. Tokiu atveju tai jau sunki psichologinė būsena, iš kurios vis sunkiau išsivaduoti. Tokia būsena stipriai paveikia mūsų organizmą, slopina imuninę sistemą, atsiranda įvairių ligų. Todėl svarbu žinoti, kaip padėti sau išgyventi artimojo netektį. 

Pripažinkite ir susitaikykite su artimojo netekimu 


Pirmos dienos, savaitės ar mėnesiai dažniausiai patys sunkiausi. Norisi verkti, šaukti ir nuolat sukasi mintys kodėl. Kai kurie reaguoja atvirkščiai, tampa viskam apatiški ir abejingi. Dėl tokios savo būklės taip pat nereikėtų labai pergyventi. Mūsų protas tarsi ginasi ir stengiamės pasirūpinti svarbiausiais dalykais – artimojo išlydėjimu amžinam poilsiui. Ruošiantis laidotuvėms laukia daug iššūkių ir reikalų. Todėl kartais tiesiog automatiškai susikoncentruojama ties tuo. Tačiau tokia būsena neturėtų užsitęsti per ilgai. Turite pasistengti suprasti, kad netekote artimojo ir jo jau nesugrąžinsite. Labai svarbu susitaikyti su ta mintimi, leisti sau gedėti ir liūdėti. Tikrai nebūtina iš karto užimti galvą visiškai kitais dalykai, kad tik užsimirštumėte. Gedėjimas natūrali būsena ir to reikia, svarbiausia, kad tai netaptų Jūsų kasdienybe ir nesitęstų per ilgai. 


Pasirūpinkite savimi 


Po artimojo mirties jei tik įmanoma, rekomenduojame pailsėti, kelias dienas pasirūpinti savimi. Nebūtina iš karto kibti į darbus ir stengtis kuo greičiau viską pamiršti. Tai tikrai ne geriausia išeitis. Pasirūpinkite būtiniausiais savo poreikiais - ilsėkitės, pasistenkite normaliai pavalgyti ir išsimiegoti. Jei tik reikia, nebijokite paprašyti aplinkinių pagalbos. Gal būt atsiras draugų ar artimųjų, kurie padės Jums pasirūpinti savo poreikiais. Palaikymas, pasikalbėjimas Jums gali būti į naudą. 



Jei jaučiate, kad netektis per daug stipriai paveikė Jūsų gyvenimą ir nebežinote ką daryti, pabandykite savo mintis nukreipti į kitus dalykus. Užsiimkite mėgstama veikla, mankštinkitės, paskaitykite įdomią knygą ar pažiūrėkite filmą. Bet kokia veikla, kuri bent kažkiek laiko padeda mintimis pabėgti kitur, Jums suteiks šiek tiek stabilumo. 


Neužsidarykite savyje


Suprantama, kad netektis priverčia skaudžiai reaguoti ir kartais nesinori su niekuo dalintis tuo skausmu. Bet tokiu atveju išsikalbėti tiesiog būtina. Jei tik yra galimybė pasikalbėkite artimųjų rate, palaikykite vieni kitus, pasistenkite dažniau bendrauti. Jei per daug sunku dalintis savo išgyvenimai su šeima, pabandykite savo mintis rašyti. Taip vis tiek išliesite savo emocijas ir pojūčius. O gal būt turite artimų draugų, kuriems taip pat galėtumėte išsipasakoti. 



Taip pat nenustebkite, jei pasikeisite pats. Dažnai žmonės po artimojo netekties kurį laiką būna jautresnis, irzlesnis, aštriau reaguoja į įvairias situacijas. Jei jaučiate, kad pas Jus per daug pykčio, neigiamos energijos, pasistenkite ją išlieti. Puikiai tiks intensyvesnis sportas, bėgiojimas, net gi šaukimas. 


Prisiminkite mirusįjį


Dažnai galvojama, kad pasistengus užmiršti ir visiškai nekalbėti apie mirusį artimąjį bus lengviau susitaikyti su jo netektimi. Tačiau tai netiesa, giliai mūsų mintyse Jūs vis tiek nuolat galvosite apie jį ir tai tik dar labiau blogins situaciją. Rekomenduojame praėjus kuriam laikui apgalvoti, kokiais būdais prisiminsite mirusįjį. Gal būt kartą per mėnesį nueisite ant kapo pamerkti gėlių ar uždegti žvakutę. Taip pat gera idėja nuveikti kažką, ką veikdavote kartu. Kartais pažiūrėkite albumus, prisiminkite dienas, kai leidote kartu. Užmiršti žmogaus tikrai nereikia ir pagerbimas ir prisiminimas padės lengviau susitaikyti su netektimi. 



Jei jaučiate, kad pačiam be galo sunku susitvarkyti su jausmais, kyla negerų minčių, nebesinori gyventi, imatės alkoholio ar kitų priemonių užsimiršimui, rekomenduojame nebijoti apsilankyti pas specialistą. Nors mūsų šalyje dar dažnai manoma, kad psichologai reikalingi, tik sergantiems psichine liga. Tačiau tai visiškai ne tiesa. Psichologas tas žmogus, kuris puikiai žino, kaip veikia mūsų smegenys, kaip žmonės gali reaguoti į tam tikras situacijas. Jis patars, padės susidėlioti mintis, išklausys. 


Laidojimo namuose “Tyla” dirba užjaučiantys ir suprantantys Jūsų netektį žmonės. Esame tokie patys, kaip ir Jūs - patyrę netektį, skausmą. Būtent dėl to žinome, kaip ir kokiose situacijose Jums reikalingiausia pagalba ruošiantis laidotuvėms. Jei reikės, pasirūpinsime ne tik techniniais dalykais, bet ir išklausysime bei patarsime. Puikiai suprantame, kaip tokiomis akimirkomis svarbu palaikymas ir supratimas. 

232 views
bottom of page