top of page
Search

Ar etiška eiti į laidotuves be gėlių?

Mirus žmogui, norisi jį deramai pagerbti. Dėl šios priežasties keliaudami atsisveikinti su velioniu, žmonės neša gėles ir vainikus. Žinoma, jei paklaustumėte manęs, kaip iš šio verslo atstovės, aš būčiau už gėlių nešimą. Tačiau visuomet siekiu būti nuoširdi ir patariu žmonėms nepersistengti. Šiais laikais laidojimo tendencijos keičiasi ir viskas po truputį keičiasi.



Gėlių per laidotuves mažėja


Kadangi dirbu laidojimo srityje ir turiu krautuvėlę, kurioje prekiaujame ritualiniais reikmenimis bei gėlėmis, matau iš arti, kaip keičiasi žmonių elgesys per laidotuves. Patys artimieji vis dažniau supranta, kad nereikia nei šarvojimo salėje gausybės didžiausių vainikų, nei ant kapų. Pati visuomet rekomenduoju puošti salę subtiliai, neapkraunant, o atvykstantiems atsisveikinti rekomenduoti nenešti daugiau nei po kelis gėlių žiedus.

Senesnės kartos atstovams tai suprasti kartais sunku, tačiau jaunesnis žmonės keičia savo požiūri ir tai džiugina. Kapas neapkraunamas kalnais gėlių ir vainikų, kurie po savaitės tiesiog išmetami. Gėlės gražu, tačiau reikėtų suprasti, kad jų gausa tikrai nereikalinga. Be to, taip išleidžiami nemaži pinigai, o naudos iš to maža. Todėl vis dažniau žmonės renkasi leisti pinigus ne gėlėms, o tiesiog atiduoti juos velionio artimiesiems.



Beje, grįžtant prie gėlių temos, dar noriu paminėti svarbų dalyką apie laidojimą kolumbariume. Tokiu atveju gėlių neneškite visiškai, kadangi ten nebus kur jų padėti ir artimieji turės jas tiesiog išmesti. Nors ir labai sunku atsisakyti tradicijos nešti gėles, kartais tai labai svarbu. Kartais pasirenkama vietoje gėlių atnešti ir žvakelę, kuri uždegama ant mirusiojo kapo.


Vokelis - nešti ar ne?


Kaip ir minėjau, vis dažniau pasirenkama vietoje gėlių atnešti vokelį. Žinoma, klausimas – kiek reikėtų į jį įdėti pinigėlių. Tačiau reikia atminti, tai laidotuvės, ne vestuvės ar gimtadienis. Ir niekas iš jūsų nereikalauja jokios sumos. Jei įdėsite net ir 10 ar 20 eurų, niekas jūsų nesmerks. Tai bus malonus gestas ir pagalba iš jūsų. Laidojimo išlaidos kainuoja, todėl net ir mažiausia pagalba yra vertinga.



Kai kurie susiduria su tuo, kad nežino, kaip įteikti vokelį. Pirmiausia pareikškite užuojautą ir paprastai paduokite vokelį, pasakydami, kad norite prisidėti prie velionio palydėjimo į amžinąjį poilsį. Beje, vis dažniau laidojimo salėje galima išvysti ir aukų dėžutę. Tuomet išvengiama ir nepatogaus momento įteikiant pinigus. Na, o jei jūs laidojate savo artimąjį, nepamirškite pasirūpinti tokia dėžute. Tai suteiks jaukumo ir žmonėms, kurie negali paaukoti didesnės sumos, bet prisidėti nori. O ir jums nereikės kaupti vokelių.


Na, o štai lankant artimųjų kapelius galite juos papuošti puokštelėmis, vainikėliais ar gyvomis gėlėmis. Geriausiai išsilaiko puokštelės, kadangi jos daromos ir ilgiausiai išsilaikančių gėlių, o kartais tiesiog iš džiovintų, kurios išlaiko savo grožį labai ilgai. Žinoma, svarbu taip pat išlaikyti saiką ir neapkrauti kapo daugybę puokštelių ir vainikų. Jei reikia patarimo, visuomet galite užsukti pas mus į krautuvėlę Šakiuose (Islandijos g. 6). Patarsiu ir padėsiu išsirinkti tinkamiausią variantą būtent jums.

834 views
bottom of page