top of page
Search

Kaip prižiūrėti kapus pavasarį?

Pavasaris - švaros metas. Visi švarinasi namus, imasi aplinkos tvarkymo, įvairių augalų sodinimo. Ne išimtis ir kapai. Iš po žiemos sugrėbiami likę lapai, išpurenama žemė, sodinamos naujos gėlės ir augalai. Žinoma, norisi, kad augalai atrodytų gražiai, tačiau tuo pačiu reikalautų ir nedidelės priežiūros. Tad kokius augalus rinkti, ką sodinti? Apie tai ir papasakosime.



Pirmiausia augalus reikėtų rinktis pagal vietą, kurioje yra artimojo kapas. Kadangi vieniems augalams reikia daugiau šviesos, kitiems daugiau drėgmės. Taip pat svarbu ir tai, ar dažnai galėsite atvykti prižiūrėti pasodintus augalus ar gėles. Kadangi gėlės sodinamos pavasarį, kai orai šiltėja, svarbu apgalvoti ar bus kam jas laistyti, kai lauke bus karšta.


Ką sodinti – tinkamiausi augalai kapams


Kapus apsodinti atrodo nėra sudėtinga. Tačiau svarbu rinktis augalus, kurie padės formuoti pačią dirvą, suteiks estetiškumo. Ypatingai populiarūs žemaūgiai nedideli krūmai, įvairūs daugiamečiai augalai. Norėdami išvengti piktžolių žėlimo, rinkitės tokius augalus, kaip papartis, šliaužiojančioji vaisgina, uolaskėlė, sinavadas, šilokas, neužmirštuolė, čiobrelis, kietis, glažutė, vilnotoji notra, kalninė bajorė.



Didžioji dalis šių gėlių nebijo nei kaitros, nei šalčių ir yra daugiamečiai augalai. Pilkos spalvos augalai puikiai tinka sodinti sausose vietose. Na, o žalialapius augalus reikėtų sodinti drėgnesnėse, turinčiose pavėsį, vietose.


Renkantis gėles pasistenkite, kad kapas atrodytų skoningai ir ne per daug spalvingas. Vis tik svarbu išlaikyti švelnesnes spalvas.

Be jokios abejonės, šalia kapų galima sodinti ir medelius. Kapuose labiausiai tiks neaukšti, svyrantys medeliai, nedidelės tujos, kėniai, kadagiai, nykštukinės pušys. Svarbu nesirinkti tokių medžių, kurie po kelių metų užaugs labai dideli. Nerekomenduotume tokių medžių, kaip šermukšnis, ąžuolas, klevas, eglė ir kiti aukšti medžiai. Maži medeliai, krūmeliai atrodys estetiškiau, nemes tiek lapų ir neužgoš kapo.


Augalų priežiūra pirmą mėnesį


Pasodinus naujus augalus, medelius labai svarbi jų priežiūra. Ypatingai svarbus laistymas pirmąjį mėnesį, kad augalas prigytų. Taip pat svarbu paruošti tinkamai žemę, jei reikia papildyti juodžemiu. Jei nėra galimybės dažnai atvykti ir prižiūrėti augalų, rinkitės tokius, kuriems nereikia daug drėgmės ir dažnos priežiūros.


Kai nėra galimybės peržiūrėti kapų


Tikrai nemaža dalis žmonių neturi galimybės dažnai aplankyti artimųjų kapų. Todėl gyvi augalai ne visuomet geriausia išeitis. Apleisti augalai tik gadins vaizdą. Tokiu atveju kapus geriau uždengti plokšte, paliekant nedidelį plotą pamerkti gėlėms ar pastatyti dirbtinių gėlių puokštei. Dirbtinės gėlės taip pat puiki išeitis, norint, kad kapas būtų papuoštas, tačiau nereikalautų priežiūros. Žinoma, rinkitės skoningai atrodančias gėles, gėlių puokštes, kurios savo išvaizda primins gyvas gėles. Taip pat puikiai tiks ir džiovintų gėlių kompozicijos. Tokių kompozicijų galite įsigyti ir pas mus. Galime pagaminti pagal Jūsų norus.



Šiuolaikinės technologijos siūlo ir plokštes su 3D vaizdu. Tai taip pat išeitis, kai nėra laiko prižiūrėti kapo. Žinoma šis variantas priimtinas ne visiems. Tačiau jei pasirinksite tinkamą 3D paveikslėlį, kapas gali atrodyti visai puikiai.


Akmenukai – tai dar vienas būdas puošti kapą, kuriam neprireiks nuolatinės priežiūros. Balti, šviesūs akmenukai ir iš jų sukurti raštai puikiai atrodys ir suskurs estetikos bei tvarkos vaizdą.


Papildomi darbai pavasarį


Nepamirškite, kad grožis ne tik gėlės, medeliai ar kiti augalai. Pavasarį atnaujinkite antkapį, plokštę. Nuvalykite juos, pašalinkite samanas ir kitus nešvarumus. Be jokios abejonės aplinka taip pat labai svarbi. Neleiskite takeliuose užželti žolei, aplink užberkite smėlio. Jei kapas netoli medžių, sugrėbkite iš po rudens likusius lapus, šakeles. Juk tai kas tvarkinga ir atrodo gražiai. Net ir senas kapas gali gražiai atrodyti, jei bus sutvarkyta aplinka..



Rūpinkitės artimųjų kapais, juk dabar tai jų amžinieji namai...

533 views
bottom of page